فیلم و جزوه طول سال علوم تجربی فصل 6 – پایه نهم

پلی لیست علوم تجربی پایه نهم - فصل 6

3 ویدئوها
جزوه

جزوه علوم تجربی پایه نهم فصل 6 (20 صفحه)دانلود

فیلم و جزوه طول سال علوم تجربی پایه نهم درس ششم – قسمت اول

 

علوم نهم فصل 6

 

 

فصل ششم علوم نهم در مورد؛ زمین ساخت ورقه ای میباشد. و مباحث : قاره های متحرک , زمین ساخت ورقه ای , فرضیه گسترش بستر اوقیانوس ها , حرکت ورقه ای سنگ کره و پیامد حرکت ورقه ای سنگ کره ها را شامل گردیده است.

قاره های متحرک

رانش قاره یکی از اولین راه هایی را که زمین شناسان تصور می کردند قاره ها در طول زمان حرکت می کنند را توصیف می کند. امروزه علم تکتونیک صفحه ای جایگزین نظریه رانش قاره شده است.

 

 

نظریه رانش قاره بیشتر با دانشمند آلفرد وگنر مرتبط است. در اوایل قرن بیستم، وگنر مقاله‌ای منتشر کرد که در آن نظریه‌اش را توضیح می‌داد که خشکی‌های قاره‌ای در سرتاسر زمین «در حال حرکت» هستند، گاهی اوقات در اقیانوس‌ها و به داخل یکدیگر شخم می‌زنند. او این حرکت را رانش قاره ای نامید.

پانگه آ

وگنر متقاعد شده بود که تمام قاره های زمین زمانی بخشی از یک خشکی عظیم و منفرد به نام پانگه آ بودند.

وگنر که به‌عنوان ستاره‌شناس آموزش دیده بود، از زیست‌شناسی، گیاه‌شناسی و زمین‌شناسی برای توصیف پانگه‌آ و رانش قاره استفاده کرد. به عنوان مثال، فسیل‌های خزنده باستانی مزوسوروس فقط در جنوب آفریقا و آمریکای جنوبی یافت می‌شوند. Mesosaurus، خزنده آب شیرین تنها یک متر (۳.۳ فوت) طول دارد، نمی تواند اقیانوس اطلس را شنا کند. وجود مزوسوروس حاکی از یک زیستگاه واحد با دریاچه ها و رودخانه های فراوان است.

وگنر همچنین فسیل های گیاهی مجمع الجزایر منجمد قطب شمال در سوالبارد، نروژ را مورد مطالعه قرار داد. این گیاهان نمونه های مقاومی نبودند که برای زنده ماندن در آب و هوای قطب شمال سازگار شده بودند. این فسیل‌ها از گیاهان گرمسیری بودند که با محیطی بسیار گرمتر و مرطوب‌تر سازگار شده‌اند. وجود این فسیل ها نشان می دهد که سوالبارد زمانی آب و هوای گرمسیری داشته است.

در نهایت، وگنر چینه شناسی سنگ ها و رشته کوه های مختلف را مورد مطالعه قرار داد. سواحل شرقی آمریکای جنوبی و سواحل غربی آفریقا به نظر می رسد مانند تکه های یک پازل در کنار هم قرار می گیرند، و وگنر متوجه شد که لایه های سنگی آنها به همان وضوح “مناسب” هستند. آمریکای جنوبی و آفریقا تنها قاره هایی با زمین شناسی مشابه نبودند. وگنر کشف کرد که کوه های آپالاچی در شرق ایالات متحده، به عنوان مثال، از نظر زمین شناسی با کوه های کالدونین اسکاتلند مرتبط هستند.

پانگه آ حدود 240 میلیون سال پیش وجود داشته است. حدود 200 میلیون سال پیش، این ابرقاره شروع به تجزیه شدن کرد. طی میلیون ها سال، پانگه آ به قطعاتی تقسیم شد که از یکدیگر دور شدند. این قطعات به آرامی موقعیت خود را به عنوان قاره ای که امروز می شناسیم به دست گرفتند.

امروزه دانشمندان فکر می کنند که چندین ابرقاره مانند پانگه آ در طول عمر زمین شکل گرفته و شکسته شده اند. اینها شامل پانوتیا (Pannotia) که حدود 600 میلیون سال پیش شکل گرفت و رودینیا (Rodinia) که بیش از یک میلیارد سال پیش وجود داشت، می شود.

 

 

ورود به سایت و اپلیکیشن اصلی اموزش ملی