فیلم و جزوه طول سال علوم تجربی فصل 5 – پایه هشتم

پلی لیست علوم تجربی پایه هشتم - فصل 5

2 ویدئوها
جزوه

جزوه علوم تجربی پایه هشتم – فصل 5 (20 صفحه)دانلود

فیلم و جزوه طول سال عربی پایه هشتم درس پنجم – قسمت اول

 

علوم هشتم فصل 5

 

 

این فصل از علوم پایه هشتم در مورد حس و حرکت , اندام های حسی , چگونه اجسام و رنگ ها را می بینیم؟ , اسکلت , استخوان , مفصل و… است.

علوم هشتم حس و حرکت

انسان‌ها، مانند بسیاری از حیوانات دیگر، برای حرکت در دنیای ما به اطلاعات حسی متکی هستند. محیطی که انسان ها در آن زندگی می کنند اغلب مملو از رویدادها، اشیاء و احساساتی است که می توانند طاقت فرسا و آشفته باشند. انسان ها باید احساس کنند که یک موقعیت خاص چه چیزی را به دنبال دارد، و سپس از آن اطلاعات برای عمل مطابق با آن استفاده کنند. این به طرق مختلف اتفاق می افتد. یک سطح داغ به شخص می‌گوید دست نزند، یک روز سرد و باد به معنای نیاز به یک کت است و یک کارتن بدبو شیر جو دوسر به ما یادآوری می‌کند که تاریخ انقضا را بررسی کنیم.

حواس نحوه درک انسان از جهان است. انسان دارای پنج حس اساسی است که با پنج اندام حسی و نوع ورودی حسی دریافتی هر اندام مطابقت دارد. حواس پنجگانه بینایی، صدا یا شنوایی، بویایی، چشایی و لامسه هستند. مطالعات نشان داده است که انسان ها بیش از این پنج مورد را دارند، اما این پنج حواس اصلی هستند. بدون این حواس پنجگانه، انسان ها تجربه بسیار متفاوت و بالقوه دشوارتری در این سیاره خواهند داشت.

 

 

 

 

نورون های حرکی و حسی

نورون های حسی دارای بدنه سلولی , دندریت های بلند و آکسون کوتاه هستند. عملکرد آنها هدایت سیگنال (محرک) از اندام های عامل به سیستم عصبی مرکزی است. از طرف دیگر نورون های حرکی دارای بدنه سلولی , دندریت های کوتاه و آکسون های بلند هستند. عملکرد آنها هدایت سیگنال(پاسخ) از سیستم عصبی مرکزی به اندام های موثر است.

 

 

اندام های حسی

پنج اندام حسی وجود دارد: چشم , گوش , بینی , زبان و پوست.

چگونه اجسام و رنگ ها را میبینیم؟

نور از منبعی مانند خورشید بر روی جسم می افتد. جسم نور را در تمام جهات ممکن منعکس می کند. نور منعکس شده از جسم به چشم ما می رسد. مغز ما اطلاعاتی را از چشم دریافت می کند که باعث می شود ما شی را ببینیم.

اگر نور نباشد، ما نمی توانیم چیزی در اطراف خود ببینیم.

 

 

 

 

چگونه صدا ها را میشنویم؟

امواج صوتی از طریق مجرای گوش شما به پرده گوش می رسد و باعث ارتعاش آن می شود.

ارتعاشات از پرده گوش به استخوانچه های شما (استخوان های ریز گوش میانی) منتقل می شود.

استخوانچه های شما ارتعاشات را به حلزون شما می فرستند (حفره مارپیچی در گوش داخلی شما که با سلول های مو پوشیده شده است).

سلول های موی ریز می لرزند و پیام هایی را به عصب شنوایی شما (عصبی که گوش های شما را به مغز متصل می کند) می فرستند.

مغز شما این اطلاعات را دریافت کرده و به صدا تبدیل می کند. به عبارت دیگر، مغز شما جایی است که حس شنوایی شما زنده می شود.

 

 

 

 

 

چگونه از وجود بو در محیط آگاه میشویم؟

توانایی ما برای بو کردن از سلول های حسی تخصصی به نام نورون های حسی بویایی ناشی می شود که در قسمت کوچکی از بافت در بالای بینی یافت می شوند. این سلول ها مستقیماً به مغز متصل می شوند. هر نورون بویایی یک گیرنده بو دارد. مولکول‌های میکروسکوپی که توسط مواد اطراف ما آزاد می‌شوند – خواه قهوه دم کردن باشد یا درختان کاج در جنگل – این گیرنده‌ها را تحریک می‌کنند. هنگامی که نورون ها مولکول ها را شناسایی می کنند، پیام هایی به مغز شما می فرستند که بو را شناسایی می کند.

بوها از دو مسیر به نورون های حسی بویایی می رسد. اولین مسیر از سوراخ های بینی شماست. مسیر دوم از طریق کانالی است که سقف گلو را به بینی متصل می کند. جویدن غذا عطرهایی آزاد می کند که از طریق کانال دوم به نورون های حس بویایی دسترسی دارند. اگر کانال مسدود شده باشد، مانند زمانی که بینی شما توسط سرماخوردگی یا آنفولانزا پر شده است، بوها نمی توانند به سلول های حسی که توسط بوها تحریک می شوند، برسند. در نتیجه، توانایی خود را برای لذت بردن از طعم غذا از دست می دهید.

 

 

 

 

 

چگونه مزه غذا را حس میکنیم؟

روی زبان و دیواره دهان یاخته های گیرنده چشایی قرار دارند. مواد غذایی پس از حل شدن در بزاق روی این گیرنده ها قرار می گیرند و پیام عصبی ایجاد می کنند. پیام به قشر مخ فرستاده، و مزه تشخیص داده می شود.

 

 

 

 

سرد است یا گرم؟ نرم است یا زبر؟

لامسه فرآیندی است که طی آن نورون های تخصصی اطلاعات لمسی را از پوست و سایر اندام ها حس می کنند و این اطلاعات را به مغز منتقل می کنند، جایی که به عنوان احساساتی مانند فشار، دما، لرزش و درد درک می شود.

حس لامسه پرکاربردترین ابزار حسی در بدن ما و همچنین بزرگترین اندام حسی بدن است. پوست به عنوان اندام حسی برای لمس عمل می کند و در سراسر بدن ما پخش می شود.

لمس یک حس اولیه است که ما از آن برای شناسایی بسیاری از مواد در زندگی روزمره استفاده می کنیم.

از لمس یخ گرفته تا احساس سرما تا شوک ناگهانی با لمس تابه داغ، دما را با لمس درک می کنیم.

 

 

 

 

علوم هشتم درس 5

دستگاه حرکتی

به جز دستگاه عصبی و ماهیچه ها, وجود استخوان ها نیز برای حرکت بدن لازم اند. ماهیچه ها و استخوان بندی )اسکلت)  بدن، مجموعاً دستگاه حرکتی را می سازند.

اسکلت

در ساده ترین سطح، اسکلت چارچوبی است که ساختاری برای بقیه بدن فراهم می کند و حرکت را تسهیل می کند. سیستم اسکلتی شامل بیش از 200 استخوان، غضروف و رباط است.

وقتی به اسکلت انسان نگاه می کنید، 206 استخوان و 32 دندان برجسته می شوند. اما دقیق تر نگاه کنید و حتی ساختارهای بیشتری خواهید دید. اسکلت انسان همچنین شامل رباط ها و غضروف ها می شود.

 

 

 

 

استخوان

در بزرگسالان، سیستم اسکلتی شامل 206 استخوان است.

استخوان‌ها اندام‌هایی هستند که از بافت‌های همبند متراکم، عمدتاً کلاژن پروتئین سخت ساخته شده‌اند. استخوان ها حاوی رگ های خونی، اعصاب و سایر بافت ها هستند. استخوان ها به دلیل رسوبات کلسیم و سایر نمک های معدنی در بافت های زنده خود، سخت و سفت هستند.

مفصل

مکان هایی که در آن دو یا چند استخوان به هم می رسند، مفاصل نامیده می شوند. بسیاری از مفاصل به استخوان ها اجازه می دهند مانند اهرم حرکت کنند. به عنوان مثال، آرنج شما مفصلی است که به شما امکان می دهد بازوی خود را خم کرده و صاف کنید.

 

 

 

غضروف

غضروف نوعی بافت همبند متراکم است که از الیاف پروتئینی سخت ساخته شده است. قوی است اما انعطاف پذیر و بسیار صاف است. انتهای استخوان ها را در مفاصل می پوشاند و سطح صافی را برای حرکت استخوان ها فراهم می کند.

 

 

 

 

رباط

رباط ها نوارهایی از بافت همبند فیبری هستند که استخوان ها را در کنار هم نگه می دارند. آنها استخوان های اسکلت را در جای خود نگه می دارند.

 

ماهیچه ها

حدود 600 ماهیچه در بدن انسان وجود دارد. ماهیچه ها طیفی از عملکردها از پمپاژ خون و حمایت از حرکت گرفته تا بلند کردن وزنه های سنگین یا زایمان را انجام می دهند. ماهیچه ها با انقباض یا شل شدن کار می کنند و باعث حرکت می شوند. این حرکت ممکن است ارادی باشد (یعنی حرکت آگاهانه انجام می شود) یا بدون آگاهی خودآگاه ما (غیرارادی) انجام شود.

 

گلوکز کربوهیدرات های موجود در رژیم غذایی ما به ماهیچه های ما سوخت می دهد. برای کارکرد صحیح، بافت ماهیچه ای به مواد معدنی، الکترولیت ها و سایر مواد غذایی مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم نیز نیاز دارد.

 

طیف وسیعی از مشکلات می تواند بر عضلات تأثیر بگذارد – اینها در مجموع به عنوان میوپاتی شناخته می شوند. اختلالات عضلانی ممکن است باعث ضعف، درد یا حتی فلج شود.

سه نوع عضله اصلی عبارتند از:

ماهیچه های اسکلتی , قلبی , صاف.

 

 

 

گفت و گو کنید صفحه 40 علوم هشتم

 

 

 

پاسخ:

مزه های اصلی

شیرینی : نوک زبان

شوری : کناره های زبان به طرف جلو

ترشی : کناره های زبان به طرف عقب

تلخی : عقب زبان

 

 

 

 

پاسخ:

گیرنده های حسی سلول های تخصصی یا پایانه های عصبی هستند که اشکال مختلف انرژی در محیط مانند گرما، نور، صدا، فشار و تغییرات شیمیایی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کنند. سپس این سیگنال‌ها به سیستم عصبی هدایت می‌شوند تا تغییرات محیط اطراف را تفسیر کرده و نسبت به آن واکنش نشان دهند.

پوست خانه میلیون ها گیرنده حسی از جمله گیرنده های مکانیکی، گیرنده های حرارتی و گیرنده های درد است. این گیرنده ها محرک های فیزیکی محیط را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کنند که به مغز منتقل می شود.

به عنوان مثال، اگر قرار باشد روی یک جسم تیز پا بگذارید، گیرنده های درد در پوست پای شما فوراً به آسیب بافتی ناشی از جسم تیز پاسخ می دهند. آنها این ورودی بالقوه مضر را به عنوان سیگنال‌های الکتریکی رمزگذاری می‌کنند و آن‌ها را به مغز شما منتقل می‌کنند، که شما آن را به عنوان یک درد شدید و گزنده تعبیر می‌کنید.

و یا، هنگامی که یک سطح داغ را لمس می کنید، گیرنده های حرارتی در پوست شما به افزایش دما واکنش نشان می دهند. این اطلاعات به سرعت به مغز شما منتقل می شود و منجر به واکنش دور کشیدن دست برای محافظت از شما در برابر آسیب می شود.

 

خلاصه درس 5 علوم هشتم

انسان 5 حس اصلی دارد . حواس پنجگانه بینایی، صدا یا شنوایی، بویایی، چشایی و لامسه هستند. حواس پنج گانه با یک اندام حسی مرتبط هستند، که هر کدام وظیفه حس کردن محیط و ارسال آن اطلاعات به مغز را بر عهده دارند که در آنجا به عنوان حس تعبیر می شود. چشم ها نوری را درک می کنند که توسط مغز به اطلاعات بصری تبدیل می شود که به عنوان بینایی شناخته می شود. چشم ها برای درک بینایی، رنگ و درک عمق مهم هستند. بینی برای درک بوی مهم است که با حافظه مرتبط است و می تواند مواد شیمیایی را شناسایی کند. پوست اندام حسی است که لمس را درک می کند. پوست انواع مختلفی از لمس مانند دما، فشار و درد را درک می کند. گوش ها صدا را زمانی درک می کنند که امواج صوتی به پرده گوش برخورد می کند که ارتعاشاتی را به مکانیسم های گوش داخلی می فرستد و این اطلاعات را به مغز می فرستد. این اطلاعات حسی به عنوان شنوایی شناخته می شود. زبان اندام حسی است که برای چشایی استفاده می‌شود.

ورود به سایت و اپلیکیشن اصلی اموزش ملی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *