فیلم و جزوه طول سال علوم تجربی فصل 4 – پایه هشتم

پلی لیست علوم تجربی پایه هشتم - فصل 4

2 ویدئوها
جزوه

جزوه علوم تجربی پایه هشتم – فصل 4 (20 صفحه)دانلود

فیلم و جزوه طول سال عربی هشتم

درس چهارم – قسمت اول

 

علوم هشتم فصل 4

 

 

 

فصل چهار پایه هشتم در مورد دستگاه عصبی , فعالیت های ارادی و غیر ارادی, مراکز عصبی , مخ , مخچه , ساقه مغز , نخاع , یاخته های بافت عصبی و پیام عصبی است.

 

علوم هشتم درس 4

سیستم عصبی

سیستم عصبی مرکز فرماندهی بدن است. سیستم عصبی به تمام اعضای بدن کمک میکند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. به تغیرات بیرون و داخل بدن واکنش نشان میدهد.

شامل دو بخش مرکزی و محیطی میباشد.

سیستم عصبی مرکزی

از مغز و نخاع تشکیل شده است. مغز سیگنال های اعصاب را میخواند تا نحوه تفکر , حرکت و احساس را تنظیم کند.

سیستم عصبی محیطی

سیستم عصبی محیطی از اعصابی تشکیل شده است که از نخاع منشعب می شوند و به تمام قسمت های بدن گسترش می یابند.

این سیستم اطلاعات را از مغز و نخاع به اندام ها , بازو ها , پا ها و انگشتان دست و پا منتقل میکند.

در سیستم عصبی محیطی دو بخش زیر وجود دارد:

سیستم عصبی جسمانی: حرکات ارادی بدن ما را هدایت میکند.

سیستم عصبی خود مختار: حرکات و فعالیت های غیر ارادی بدن ما راتنظیم میکند.

 

 

 

 

 

فعالیت های ارادی و غیر ارادی

فعالیت ارادی به طور آگاهانه تحت کنترل مغز انجام می شود, مثلا ً : دویدن , راه رفتن , نشستن و بسیاری اتز فعالیت های دیگر….

به فعالیت های که تحت کنترل ما نیستند فعالیت غیر ارادی می گویند. به عنوان مثال می توان به تنفس، پلک زدن چشم، ضربان قلب، پریستالسیس و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.

 

مراکز عصبی  ( مغز و نخاع )

سیستم عصبی مرکزی از مغز و نخاع تشکیل شده است. سیستم عصبی مرکزی فکر، حرکت و احساسات و همچنین تنفس، ضربان قلب، هورمون ها و دمای بدن را کنترل می کند.

مغز درون جمجمه، و نخاع درون کانال ستون مهره ها قرار دارد. این دو اندام همانند مرکز فرماندهی ضمن

 دریافت و درک اطلاعات، آنها را بررسی می کنند و در صورت نیاز، دستور لازم را به اندام های بدن می دهند. مغز و نخاع درون یک غشای سه لایه محافظ به نام مننژ قرار دارند. مغز شامل نیمکره های مخ، مخچه و ساقه مغز است.

 

 

 

مغز

مغز از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. اینها عبارتند از:

مخ

مخچه

تالاموس

هیپوتالاموس

ساقه مغز

مخ

مخ بزرگترین بخش مغز است. هوش، حافظه، شخصیت، احساسات، گفتار و توانایی احساس و حرکت را کنترل می کند. این به دو نیمکره چپ و راست تقسیم می شود که توسط نواری از رشته های عصبی در مرکز مغز به نام جسم پینه ای به هم متصل می شوند.

مغز توسط یک شکاف طولی عمیق به نیمکره چپ و راست تقسیم می شود. دو نیمکره توسط جسم پینه ای در تماس و ارتباط با یکدیگر باقی می مانند. هر نیمکره به چهار بخش ناحیه پیشانی، آهیانه، گیجگاهی و پس سری تقسیم شده است.

 

 

نیمکره چپ فعالیت های نیمه راست بدن و نیمکره راست فعالیت های نیمه چپ بدن را کنترل (واپایش) می کند.

 

مخچه

مخچه بخشی از مغز ما است که به هماهنگی و تنظیم طیف وسیعی از عملکردها و فرآیندها در مغز و بدن ما کمک می کند. در حالی که در مقایسه با مغز به طور کلی بسیار کوچک است، بیش از نیمی از نورون ها (سلول هایی که سیستم عصبی ما را تشکیل می دهند) را در کل بدن نگه می دارد.

مخچه در درجه اول مسئول کنترل عضلات از جمله تعادل و حرکت است. همچنین در سایر عملکردهای شناختی مانند پردازش زبان و حافظه نقش دارد.

به عنوان مثال، مخچه در یادگیری دوچرخه سواری یا نواختن آلات موسیقی نقش دارد.

 

 

 

ساقه مغز

ساقه مغز ساختاری است که مخ مغز را به نخاع و مخچه متصل می کند. از سه بخش به ترتیب نزولی تشکیل شده است: مغز میانی، پونز و بصل النخاع.

ساقه مغز پیام هایی را برای تنظیم تعادل، تنفس، ضربان قلب و غیره به بقیه بدن ارسال می کند.

 

 

نخاع

طناب نخاعی یک نوار بافت لوله مانند طولانی است. مغز شما را به کمرتان متصل می کند. توسط سه لایه نازک از بافت محافظ به نام غشا پوشیده شده است. طناب نخاعی و غشاها توسط مهره ها (استخوان های پشتی) احاطه شده اند.

نخاع شما سیگنال های عصبی را از مغز به بدن شما و بالعکس حمل می کند. این سیگنال‌های عصبی به شما کمک می‌کنند تا احساس کنید و بدن خود را حرکت دهید. هر گونه آسیب به نخاع می تواند بر حرکت یا عملکرد شما تأثیر بگذارد.

 

 

 

یاخته عصبی چیست علوم هشتم

واحد اصلی ارتباط در سیستم عصبی سلول عصبی (نورون) است. هر سلول عصبی از جسم سلولی تشکیل شده است که شامل هسته، یک فیبر انشعاب اصلی (آکسون) و چندین رشته کوچکتر شاخه (دندریت) است.

 

 

نورون‌ها سلول‌های عصبی هستند که پیام‌هایی را به سراسر بدن ارسال می‌کنند تا به شما امکان انجام هر کاری از تنفس گرفته تا صحبت کردن، غذا خوردن، راه رفتن و فکر کردن را بدهند.

عصب حسی به عصبی می گویند که پیام را به مراکز عصبی می برد. عصب حرکتی عصبی است که پیام را از مراکز عصبی دریافت می کند و به اندام هایی مانند دست و پا می برد.

 

 

 

یاخته های پیشتیبان در بافت عصبی علوم هشتم

سلول های گلیال، یا نوروگلیا یا به سادگی گلیا، نوع دیگری از سلول های موجود در بافت عصبی هستند. آنها به عنوان سلول های پشتیبان در نظر گرفته می شوند و بسیاری از عملکردها در جهت کمک به نورون ها برای تکمیل عملکرد خود برای ارتباط است.

سلول های گلیال بخشی جدایی ناپذیر از سیستم عصبی انسان هستند. عملکرد سلول های گلیال شامل کمک به حمایت و تغذیه سلول های عصبی یا نورون ها است.

آنها به تشکیل سد خونی مغز کمک می کنند و نقش مهمی در محافظت و تغذیه نورون ها دارند. انواع اصلی در سیستم عصبی مرکزی آستروسیت ها، الیگودندروسیت ها، سلول های اپاندیمی و میکروگلیا هستند.

 

 

 

پیام عصبی

پیام‌های عصبی به سیگنال‌های الکتریکی اشاره می‌کنند که بین نورون‌های مغز و سیستم عصبی ارسال می‌شوند و امکان ارتباط و انتقال اطلاعات را فراهم می‌کنند.

پیام های عصبی اغلب در فواصل طولانی در بدن حرکت می کنند. برای مثال، اگر با پای برهنه روی یک جسم تیز قدم بگذارید، اطلاعات حسی از پای شما تا مغز مخابره می شود. از آنجا، سیگنال‌های عصبی به عضلات پا می‌رسند و باعث انقباض آنها می‌شوند و پا را به عقب می‌کشند.

 

خلاصه درس 4 علوم هشتم

سیستم عصبی اصلی ترین سیستم کنترل کننده، تنظیم کننده و ارتباط دهنده بدن است. مرکز تمام فعالیت های ذهنی از جمله فکر، یادگیری و حافظه است. همراه با سیستم غدد درون ریز، سیستم عصبی مسئول تنظیم و حفظ هموستاز است. سیستم عصبی از طریق گیرنده های خود ما را با محیط خود چه بیرونی و چه داخلی در تماس نگه می دارد.

مانند سایر سیستم های بدن، سیستم عصبی از اندام ها، به طور عمده مغز، نخاع، اعصاب و گانگلیون ها تشکیل شده است. اینها به نوبه خود از بافت های مختلفی از جمله عصب، خون و بافت همبند تشکیل شده اند. اینها با هم فعالیت های پیچیده سیستم عصبی را انجام می دهند.

در این فیلم آموزشی در اپ و سایت آموزش ملی , استاد محمودی بر علاوه تدریس درسنامه , سوالات درس 4 علوم هشتم را نیز حل نموده است.

ورود به سایت و اپلیکیشن اصلی اموزش ملی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *