پلی لیست علوم تجربی پایه نهم - فصل 10
جزوه علوم تجربی پایه نهم فصل 10 (20 صفحه)دانلود
فیلم و جزوه طول سال علوم تجربی پایه نهم درس دهم – قسمت اول
فصل 10 علوم نهم
فصل دهم علوم پایه نهم در مورد؛ نگاهی به فضا است. که عناوین : علوم نجوم , کهکشان , ستارگان , صورت های فلکی , سامانه خورشیدی , سیارات , قمر , سیارک ها , شهاب سنگ ها و سفر به فضا را در خود گنجانیده است.
علم نجوم
نجوم مطالعه همه چیز در جهان, فراتر از جو زمین است. شامل اجسامی میشود که ما میتوانیم با چشم غیر مسلح خود ببینیم, مثل خورشید , ماه و ستاره ها . و همچنین شامل اجرامی میشود که فقط با تلسکوپ یا ابزار های دیگر قابل دید است. مثل کهکشان های دور دست و ذرات ریز.
رصدگران اولیه که به آسمان شب نگاه می کردند، متوجه الگوهایی در ستارگان شدند. این الگوها، که ما آنها را صورت فلکی می نامیم، ممکن است به نظر تغییر مکان دهند، اما شکل آنها تغییر نمی کند. مردم در سراسر جهان به آنها نام می دادند (مانند شکارچی شکارچی یا شیر لئو) و داستان هایی در مورد آنها تعریف می کردند. رصدگران اولیه همچنین متوجه برخی اجسام درخشان در آسمان شدند که به نظر می رسد در میان ستارگان سرگردان هستند. فیلسوفان یونان باستان این اشیاء را «سیارهها» نامیدهاند که یونانی به معنای «سرگردان» است. سیارات همسایگان نزدیک ما هستند و حرکت می کنند. آنها مانند زمین به دور خورشید می چرخند.
کهکشان
کهکشان جزیره وسیعی از گاز، غبار و ستارگان در اقیانوسی از فضا است. به طور معمول، کهکشان ها میلیون ها سال نوری از هم فاصله دارند. کهکشان ها بلوک های سازنده جهان ما هستند. همانطور که ممکن است تصور شود توزیع آنها تصادفی نیست. در عوض، کهکشان ها در امتداد رشته های طولانی غیرقابل تصور در سراسر جهان قرار دارند و شبکه ای کیهانی از شهرهای ستاره ای را تشکیل می دهند.
یک کهکشان می تواند صدها میلیارد ستاره داشته باشد و هزاران سال نوری وسعت داشته باشد. کهکشان خود ما، کهکشان راه شیری، قطری در حدود 100000 سال نوری دارد. این حدود 587900 تریلیون مایل یا نزدیک به یک میلیون تریلیون کیلومتر است.
سه نوع کهکشان مارپیچی، بیضوی یا نامنظم هستند.
اندازه کهکشان ها بسیار متفاوت است، از بسیار کوچک تا باور نکردنی عظیم. کهکشان های کوتوله کوچک حدود 100 میلیون ستاره دارند. کهکشان های غول پیکر بیش از یک تریلیون ستاره دارند. همچنین حدود دویست میلیارد کهکشان در جهان وجود دارد.
یک سال نوری چند کیلومتر است علوم نهم
اندازه یک سال نوری، برابر با 6 تریلیون مایل یا 9.46 تریلیون کیلومتر است.
یک سال نوری چند واحد نجومی است علوم نهم
یک سال نوری فاصله ای هست که نور در مدت زمان یک سال طی میکنه. برای محاسبه اش، تعداد روزهای سال (365 روز)، تعداد ساعات شبانه روز (24 ساعت)، تعداد ثانیه های یک ساعت (3600 ثانیه) و سرعت نور (300000000 متر بر ثانیه) رو در هم ضرب میکنیم که حاصل میشه: 9460800000000000 متر از طرف دیگه، واحد نجومی بیشترین فاصله بین زمین و خورشید یعنی 150 میلیون کیلومتر هست و بر حسب متر برابر میشه با: 150000000000 متر با تقسیم کردن این دو عدد بر هم نتیجه میگیریم که یک سال نوری برابر با 63072 واحد نجومی میباشد.
ستار گان
ستارگان اجرام آسمانی عظیمی هستند که عمدتاً از هیدروژن و هلیوم ساخته شدهاند که نور و گرما را از فورجهای هستهای درون هستهشان تولید میکنند. به غیر از خورشید ما، نقاط نورانی که در آسمان می بینیم همه سال نوری از زمین فاصله دارند. آنها بلوک های سازنده کهکشان ها هستند که میلیاردها عدد در جهان وجود دارد. غیرممکن است که بدانیم چند ستاره وجود دارد، اما ستاره شناسان تخمین می زنند که تنها در کهکشان راه شیری ما حدود 300 میلیارد ستاره وجود دارد.
هر ستاره چرخه زنده گی مختص خودش را دارد که از چند میلیون تاتریلیون سال متغیر است و خواص ستاره ها با افزایش سن تغییر میکند.
خود را بیازمایید صفحه 110 علوم نهم
نور فاصله زمین تا خورشید را در مدت هشت دقیقه و بیست ثانیه طی میکند.یعنی نور خورشید را که اکنون میبینید، هشت دقیقه و بیست ثانیه قبل از خورشید جدا شده است. با توجه به تندی نور، فاصله خورشید تا زمین را محاسبه کنید.
جواب: سرعت نور در خلاء برابر با ۳۰۰,۰۰۰ کیلومتر بر ثانیه است. بنابراین، نور خورشید در مدت هشت دقیقه و بیست ثانیه (500 ثانیه) مسافتی معادل ۳۰۰,۰۰۰ × 500 = 150000000 کیلومتر را طی میکند.
صورت های فلکی
صورت فلکی ناحیه ای در کره سماوی است که در آن گروهی از ستارگان مرئی یک الگو یا طرح کلی را تشکیل می دهند که معمولاً یک حیوان، موضوع اساطیری یا شی بی جان را نشان می دهد.
اولین صورت های فلکی احتمالاً به دوران ماقبل تاریخ بازمی گردد. مردم از آنها برای بازگویی داستانهای باورها، تجربیات، خلقت و اسطورههای خود استفاده میکردند. فرهنگها و کشورهای مختلف صورتهای فلکی خود را اختراع کردند که برخی از آنها تا اوایل قرن بیستم باقی ماندند تا اینکه صورتهای فلکی امروزی در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته شدند. شناخت صور فلکی در طول زمان به طور قابل توجهی تغییر کرده است. بسیاری از آنها در اندازه یا شکل تغییر کردند. برخی از آنها محبوب شدند، اما در گمنامی فرو رفتند. برخی محدود به فرهنگ یا ملت واحدی بودند. نامگذاری صورت های فلکی نیز به اخترشناسان و دریانوردان کمک کرد تا ستارگان را راحت تر شناسایی کنند.
سامانه خورشید
منظومه شمسی منظومه ای از ستارگان، سیارات، قمرها و سایر اجرام است که توسط مدار گرانشی به هم متصل شده اند. منظومه شمسی ما شامل یک خورشید، هشت سیاره، چندین سیاره کوتوله، بیش از دویست قمر و همچنین بسیاری از اجرام دیگر است. “فرضیه سحابی” بیان می کند که منظومه شمسی ما از یک ابر چرخان از گاز و غبار تشکیل شده است که سپس توسط گرانش به هم چسبیده است. گرانش خورشید ما حدود 99 درصد از مواد موجود در منظومه شمسی را جذب کرد. 1 درصد باقیمانده به سیارات، قمرها، سیارکها و دیگر اجرام منظومه شمسی تبدیل شد.
خورشید چند برابر زمین است علوم نهم
جرم خورشید ۷۴۳ برابر مجموع جرم همهٔ سیارات منظومهٔ شمسی و ۳۳۰٬۰۰۰ برابر جرم زمین است
خورشید به عنوان تنها ستاره منظومه شمسی قطری درحدود ۱٬۳۹۲٬۰۰۰ کیلومتر دارد. در واقع میتوان این اندازه ۱۰۹ برابر اندازه زمین است.به بیان دیگر در یک قطر خورشید ۱۰۹ کره زمین جای می گیرد.
حجم خورشید حدود یک میلیون و سیصد هزار برابر زمین است یعنی می تواند این تعداد زمین را در خود جای دهد.
تعریف سیاره
این کلمه به کلمه یونانی باستان planēt برمی گردد و به معنای “سرگردان” است. تعریف مدرن تری را می توان در فرهنگ لغت مریام وبستر یافت که سیاره را به عنوان “هر یک از اجرام بزرگی که به دور خورشید در منظومه شمسی می چرخند” تعریف می کند.
سیاره یک جرم آسمانی در فضا است که به دور ستارگان می چرخد و سه طبقه بندی کلیدی برای اینکه چه چیزی یک جرم آسمانی را سیاره می کند وجود دارد.
باید به دور یک ستاره (در همسایگی کیهانی ما، خورشید) بچرخد.
باید آنقدر بزرگ باشد که جاذبه کافی داشته باشد تا به شکل کروی در بیاید.
باید به اندازهای بزرگ باشد که گرانش آن هر جسم دیگری با اندازه مشابه را در نزدیکی مدارش به دور خورشید از بین ببرد.
در منظومه شمسی ما هشت سیاره وجود دارد که چهار سیاره سنگی( عطارد , زهره , زمین و مریخ) و چهار سیاره غول گازی(مشتری , زحل , اورانوس , نپتون) هستند. پلوتون در حال حاضر یک سیاره کوتوله در نظر گرفته می شود و ما سیارات زیادی را خارج از منظومه شمسی خود پیدا کرده ایم که به عنوان سیارات فراخورشیدی شناخته می شوند.
سوالات درس 10 علوم نهم
در پکیج های آموزشی بنیاد آموزش ملی , استاد محمودی بر علاوه تدریس درسنامه هر فصل , سوالات فصل مربوطه را نیز در اخیر فیلم ها حل نموده است.