پلی لیست علوم تجربی پایه هفتم (بخش سوم:منابع خدادادی در خدمت ما)
جزوه علوم هفتم بخش 3 ، فصل5 (از معدن تا خانه) (4 صفحه)دانلود
فیلم و جزوه علوم هفتم بخش سوم فصل پنجم از معدن تا خانه – قسمت اول
علوم هفتم از معدن تا خانه
در علوم هفتم فصل 5 موضوع از معدن تا خانه آمده است. در این درس به این موضوعات پرداخته شده است که ما مواد اولیه که برای ساخت وسایل به کار میروند چطور و از کجا بدست میاوریم.
خلاصه درس 5 علوم هفتم
موادی که ما در زندگی روزمره خود استفاده میکنیم تعداد کمی از آنها به شکل مستقیم و بقیه به طور غیر مستقیم از زمین بدست می آیند.مواد اولیه برای ساختن بسیاری از وسایل از معادن مختلف مثل: آهن , مس , نقره , طلا , کربن , گچ و غیره بدست می آیند.
در این معادن مواد معمولا به صورت ترکیب وجود دارد.مثلا عنصر آهن در طبیعت به شکل سنگ معدن آن یافت میشود که این حالت آهن از فلز آهن فرق دارد.
برای دستیابی به آهن باید اول معادن آهن را شناسایی و سنگ معدن آهن را از آنجا استخراج کنیم , عنصر آهن در طبعیت بصورت اکسید های آهن پیدا میشود. برای خالص سازی آهن پروسه های جدا سازی آهن از این اکسید ها صورت میگیرد که یک تغییر شیمایی میباشد و با صرف انرژی زیاد اتفاق می افتد.
طوریکه در شکل 3 مشاهده می نمایید , سنگ معدن آهن را با کربن و سنگ آهک در کوره های مخصوص حرارت میدهند , در نتیجه اتم های اکسیژن از آهن جدا شده و به شکل دی اکسید کربن خارج میشود.در نتیجه فلز آهن به شکل مذاب در ته کوره باقی میماند.و این مذاب یا مایع آهن را در قالب ها میریزند و آهن به شکل های مختلف را وارد بازار میکنند.
خود را بیازمایید صفحه 37 علوم هفتم
در خود را بیازمایید ص 37 علوم هفتم یک جدول آمده است که در آن بعضی ویژگی های فلز آهن با سنگ معدن آهن با هم مقایسه گردیده اند.
جدول صفحه 37 علوم هفتم
برای مشاهده حل بقیه فعالیت ها و سوالات فصل 5 علوم هفتم مثل حل صفحه 37 علوم هفتم , فیلم های آموزشی فصل 5 علوم پایه هفتم را میتوانید در سایت و اپلیکیشن آموزش ملی مشاهده نمایید.
سوالات درس 5 علوم هفتم را هم میتوانید پس از اتمام تدریس درسنامه , مشاهده نمایید.
جزوه علوم هفتم بخش 3 ، فصل6 (سفر آب روی زمین) (3 صفحه)دانلود
فیلم و جزوه علوم هفتم بخش سوم فصل ششم سفر آب روی زمین – قسمت دوم
فصل ششم علوم هفتم
فصل ششم علوم هفتم در مورد آب های روی زمین است.حدود 75 درصد از سطح زمین پوشیده شده توسط آب است. در این میزان آب سطح زمین فقط 3 درصد آن آب های شیرین است و متباقی 97 درصد آب های شور ساکن در اقیانوس ها هستند.
در مورد منابع آب آشامیدنی , آب شور بی اثر است. ماهی های موجود در این آب های شور رژیم غذایی بسیاری از مردم در سراسر از جهان را تشکیل میدهد. و از آب های ساحلی همچنین برای ایجاد نیروی برق آبی استفاده میشود.
حالا این 3 درصد آب های شیرین سطح زمین : 69 درصد آن در یخچال ها,30 درصد در زیرزمین و کمتر از 1 در صد آب های شیرین در دریاچه ها , رودخانه ها وباتلاق ها… قرار دارد. این آب ها بیشتر برای آب آشامیدنی , تفریحی , آبیاری ,صنعت , دام , حمل و نقل و برق آبی استفاده میشود.
منابع آب در کره زمین به سه دسته : آب های سطحی , آب های زیرمینی و آب باران تقسیم میشود.
آب باران کجا میرود؟
پس از بارش، بخشی از آب تبخیر می شود و به هوا کره )اتمسفر( صعود می کند. قسمتی از آن در سطح زمین جاری می شود و بخش باقی مانده به درون زمین نفوذ می کند. آب زیر سطحی به بخشی از سطح آب تبدیل میشود , چاه ها و نهر ها را در طول فصل خشک شارژ میکند . و یک مقدارش در فضا های کوچکی در خاک برای جذب گیاهان باقی میماند.
مقدار آب از باران که در سطح زمین جاری میشود. در سفر خود به روی زمین به مناطق پست تر جریان پیدا میکند. این آب ها بعد از اینکه با هم پیوستن در جهت شیب زمین حرکت کرده و به دریا چه ها , دریا ها و اقیانوس ها می ریزند.
آب های سطحی: آب سطحی آبی است که در سطح زمین در رودخانه ها، نهرها، دریاچه ها، اقیانوس ها، یخچال ها و غیره وجود دارد.
آب های زیرزمینی: آب زیرزمینی به آبی گفته می شود که در زیر سطح زمین وجود دارد و منافذ و شکاف های موجود در سنگ ها را پر می کند.
یخچال ها چگونه تشکیل میشوند علوم هفتم
زمانی که دمای هوا خیلی پایین میاید , قطرات آب در هوا یخ زده و به صورت برف پایین میاید.
برف در کف دره ها, بر اثر فشار برف های بالایی فشرده شده و به یخ تبدیل میشوند, و به این ترتیب یخچال ها در طبیعت بوجود میایند.
یعنی یخچال های طبیعی توده های بزرگی از یخ و برف هستند که در مناطق دارای آب و هوای سرد و یخبندان تشکیل میشود.
در کنار تدریس درسنامه ؛ سوالات درس 6 علوم هفتم , و جواب فعالیت های علوم هفتم را نیز متوانید در این فیلم های آموزشی علوم هفتم در سایت و اپلیکیشن آموزش ملی مشاهده نمایید.
جزوه علوم هفتم بخش 3 ، فصل7 (سفر آب درون زمین) (2 صفحه)دانلود
فیلم و جزوه علوم هفتم بخش سوم فصل هفتم سفر آب درون زمین – قسمت سوم
علوم هفتم درس هفت
فصل هفتم کتاب علوم پایه هفتم در مورد آب های درون زمین است.
آب های زیر زمینی
آب های زیر زمینی در لایه های زیرین زمین واقع است. زمانی که برف و باران به لایه های زیری زمین برسند و بین سنک ها و خاک رس جا بگیرند , آب های زیر زمینی تشکیل میشود.
آب های زیر زمینی فراوان ترین منبع آب شیرین هستند. بخشی از آبی که از طریق لایه های خاک , خاک رس و سنگ به داخل زمین فیلتر میشود, به بالاترین لایه ها میچسپد و به گیاهان آب میدهد. جاذبه باعث میشود آب در زمین به سمت پایین حرکت کند. زمانی که تمام منافذ با آب پر میشوند ,آب در نهایت به منطقه اشباع میرسد .
آب های زیرزمینی آب های سطحی را از طریق چشمه ها تغذیه میکنند , در حالی که آب های سطحی نیز آب های زیر زمینی را احیا میکنند. انسان ها اغلب آب های زیر زمینی را از طریق چاه های آب بدست میارند.
سفره های آب زیر زمینی ( آبخوان)
آبخوان لایه ای زیرزمینی از مواد حامل آب است که از سنگ های نفوذپذیر یا شکسته یا از مواد تحکیم نشده تشکیل شده است.
سفره های آب زیر زمینی به دو نوع میباشد.
1 . سفره های آب زیر زمینی آزاد
2 . سفره های آب زیرزمینی تحت فشار
سفرههای زیرزمینی تحت فشار دارای لایهای از سنگ یا رس غیرقابل نفوذ در بالای خود هستند, در این نوع آبخوان رسوبات ضخیم روی آبخوان قرار میگیرند و آن را از سطح زمین یا سنگهای دیگر محدود میکنند.
در حالی که سفرههای زیرزمینی آزاد زیر لایهای از خاک نفوذپذیر قرار دارند یعنی سفرههای زیرزمینی آزاد جایی هستند که سنگ مستقیماً در سطح زمین باز است و آبهای زیرزمینی مستقیماً شارژ میشوند، مثلاً با بارش باران یا ذوب برف.
فرق بین آب های زیر زمینی و آبخوان در چیست؟
آب های زیرزمینی در هر جایی که تخلخل است وجود دارد. با این حال، اینکه آیا آن آب زیرزمینی قادر به جریان در مقادیر قابل توجهی است به نفوذپذیری بستگی دارد.
آبخوان به صورت تودهای از سنگ یا رسوب تحکیم نشده تعریف میشود که دارای نفوذپذیری کافی برای عبور آب از درون آن است.
چرخه آب:
چرخه آب حرکت مداوم آب در داخل زمین و جو را نشان میدهد. این یک سیستم پیچیده است که شامل فرایند های مختلف است. آب مایع تبخیر شده و به بخارآب تبدیل میشود, متراکم شده و ابر ها را میسازد و دوباره به شکل برف و باران به زمین باز میگردد.
سوالات علوم هفتم درس 7 را میتوانید پس از مشاهده درسنامه فصل 7 در همین فیلم آموزشی مشاهده نمایید.