فیلم و جزوه طول سال عربی درس 7 – پایه نهم

پلی لیست عربی پایه نهم – درس 7

2 ویدئوها
جزوه

جزوه عربی پایه نهم – درس 7 (1 صفحه)دانلود

فیلم و جزوه طول سال عربی پایه نهم درس هفتم – قسمت اول

درس 7 عربی نهم

 

 

ترکیب وصفی و اضافی عربی نهم

ترکیب وصفی ( موصوف و صفت ) و ترکیب اضافی ( مضاف و مضاف الیه ) در زبان عربی

ترکیب وصفی

ترکیب وصفی در زبان عربی به ترکیبی گفته میشود که از یک اسم و صفت عربی ساخته شده باشد. یعنی ترکیب وصفی در زبان عربی از کنار هم قرار گرفتن ( موصوف و صفت ) در جمله ساخته میشود.

صفت : صفت یک ویژه گی اشت. صفت کلمه ای است که در وصف اسم ماقبل خودش به کار میرود. به این دلیل به کلمه ای که قبل از صفت میاد , موصوف گفته میشود.

در ترکیب وصفی؛ موصوف و صفت از نظر قیافه باید شبیه هم باشند. یعنی: اگر موصوف تنوین دارد , صفت نیز تنوین داشته باشد . یا اگر موصوف ال دارد, صفت نیز باید ال داشته باشد.

مثال: هٰذِەِ قَلعَهٌ تاریخیَّهٌ فی مُحافَظَهٍ جَمیلَهٍ.

ترجمه: این اثر تاریخی در استانی بزرگ است.

در مثال بالا میبینیم که کلمات قَلعَهٌ تاریخیَّهٌ یک ترکیب وصفی است. چون کلمه تاریخی یک ویژه گی است که میشود برای هر اسمی این ویژه گی را نسبت بدهیم. و از نگاه ظاهری یا قیافه هم دیده میتوانیم که موصوف و صفت هر دو در اخیر خود تنوین دارند.

کلمات مُحافَظَهٍ جَمیلَهٍ نیز یک ترکیب وصفی میباشد.

نکته: در بعضی حالات برای اسم جمع ( موصوف ) , صفت را نیز به حالت جمع تبدیل میکنیم که در نتیجه شکل و قیافه ظاهری صفت متفاوت با موصوف میشود. پس در اینجا با تشخیص صفت ( اینکه برای ویژه گی استفاده میشود ) میتانیم ترکیب وصفی را شناسایی کنیم.

فعل مضاف و مضاف الیه در عربی نهم

 

 

ترکیب اضافی

زمانی که دو تا اسم عربی به همراهی یکدیگر استفاده شود و یا یک اسم و یک ضمیر عربی با هم, همراه باشند. در زبان عربی به این ترکیب, ترکیب اضافی میگویند. در ترکیب اضافی ؛ مضاف و مضاف الیه از نگاه قیافه شبیه هم نیستند. یعنی اگر یکی از آنها تنوین یا ال داشته باشد , اسم دیگر این خصوصیات را ندارد.

مضاف: مضاف اسمی است که به اسم بعد از خودش ( یعنی مضاف الیه ) نسبت داده میشود.

فرق بین ترکیب وصفی و اضافی:  ترکیب وصفی از همراهی یک اسم و صفت ساخته میشود و ترکیب اضافی از همراهی دو تا اسم. و از روی داشتن یا نداشتن شباهت نیز میتوانیم ترکیب صفتی و ترکیب اضافی را شناسایی کنیم.

مثال: تِمْثالُ الْمُتَنَبّی،  فی مَدینَهِ بغداد.

ترجمه: تندیس متنبی در شهر بغداد .

در مثال بالا تِمْثالُ الْمُتَنَبّی و مَدینَهِ بغداد هر دو ترکیب های اضافی هستند. چون میتوانیم مشاهده کنیم که از همراهی دو تا اسم تشکیل شده و از نظر ظاهری و قیافه ( ال , تنوین ) با هم دیگر شبیه نستند.

 

 

جواب درس 7 عربی نهم

ثمره الجد

نتیجه تلاش

کانَ إدیسون فِی السّابِعَهِ مِنْ عُمرِەِ، عِندَما عَجَزَتْ أُسْرَتُهُ عَنْ دَفْعِ نَفَقاتِ دِراسَتِهِ؛ فَطَرَدَەُ مُدیرُ مَدرَسَتِهِ مِنَ الْمَدرَسَهِ وَ قالَ عَنهُ: «إِنَّهُ تِلْمیذٌ أَحمَقُ.» فَصارَ بائِعَ الْفَواکِهِ
ادیسون در سن هفت سالگی بود،( هفت ساله بود ) هنگامی که خانواده اش از پرداخت هزینه های تحصیلش ( درس خواندنش ) درماند (عاجز شد)، پس مدیر مدرسه اش او را از مدرسه راند(بیرون کرد)، طرد کرد و در باره اش گفت :او دانش آموزی نادان است. پس میوه فروش شد.

وَلکِنَّهُ ما تَرَکَ الدِّراسَهَ؛ بَلْ دَرَسَ بِمُساعَدَهِ أُمِّهِ؛ هیَ ساعَدَتْهُ کَثیراً. کانَ إدیسون ثَقیلَ السَّمْعِ بِسَبَبِ حادِثَهٍ أَوْ مَرَضٍ أَصابَهُ أَیّامَ الطُّفولَهِ.
ولی او تحصیل (درس خواندن) را ترک نکرد، بلکه به کمک مادرش درس خواند. او خیلی کمکش کرد. ادیسون به سبب حادثه ای یا بیماری ای که روزهای کودکی دچارش شده بود (دچارش شد) کم شنوا بود.

إدیسون أَحَبَّ الْکیمیاءَ. فَصَنَعَ مُختَبَراً صَغیراً فی مَنزِلِهِ وَ بعَدَ مُدَّهٍ قَدَرَ عَلَی شِراءِ بَعضِ الْمَوادِّ الْکیمیاویَّهِ وَ الْأَدَواتِ الْعِلْمیَّهِ
ادیسون شیمی را دوست داشت . پس آزمایشگاهی کوچک در خانه اش ساخت و پس از مدتی توانست برخی مواد شیمیایی و ابزارهای علمی را بخرد(قادر به خریدن برخی مواد شیمیایی و ابزارهای علمی شد)

وَ بَعدَ مُحاوَلاتٍ کَثیرَه صارَ مَسؤولاً فی أَحَدِ الْقِطاراتِ وَ قَدَرَ عَلَی شِراءِ آلَهِ طِباعَهٍ وَ وَضَعَها فی عَرَبَهِ الْبَضائِع
و پس از تلاش های بسیاری مسئول یکی از مسئول در یکی از قطارها شد و توانست دستگاه چاپی بخرد و آن را در واگن کالاها گذاشت

وَ فِی السَّنَهِ الْخامِسَهَ عَشْرَهَ مِنْ عُمرِەِ کَتَبَ صَحیفَهً أُسْبوعیَّهً وَ طَبَعَها فِی الْقِطارِ.
و در سن پانزده سالگی روزنامه ای هفتگی نوشت و آن را در قطار چاپ کرد.

 

 

فی أَحَدِ الْأَیّامِ انْکَسَرَتْ إِحْدَی زُجاجاتِ الْمَوادِّ الْکیمیاویَّهِ فی الْمَطبَعَهِ؛ فَحَدَثَ حَریقٌ فَطَرَدَەُ رَئیسُ الْقِطار وَ عِندَما أَنْقَذَ طِفلاً مِنْ تَحتِ الْقِطارِ، جَعَلَهُ والِدُ الطِّفلِ رَئیساً فی شَرِکَتِهِ.
در یکی از روزها یکی از شیشه های مواد شیمیایی در چاپخانه شکسته شد (شکست) و آتش سوزی روی داد و رئیس قطار او را بیرون کرد (طرد کرد) و وقتی که کودکی را از زیر قطار نجات داد، پدر کودک او را رئیس شرکتش کرد.

کانَ إدیسون مَشغولاً فی مُختَبَرِەِ لَیلاً وَ نَهاراً. هوَ أَوَّلُ مَنْ صَنَعَ مُختَبَراً لِلْأَبْحاثِ الصِّناعیَّهِ.
ادیسون شب و روز در آزمایشگاهش مشغول بود . او نخستین کسی بود که آزمایشگاهی برای پژوهش های صنعتی ساخت.

اِخْتَرَعََ إدیسون أَکْثَرَ مِنْ أَلْفِ اخْتِراعٍ مُهِمٍّ؛ مِنهَا الطّاقَهُ الْکَهرَبائیَّهُ وَ الْمِصباحُ الْکَهْرَبائیُّ وَ مُسَجِلُّ الْموسیقََی و الصُّوَرُ الْمُتَحَرِّکَهُ وَ آلَهُ السّینَما وَ بَطّاریَّهُ السَّیّارَهِ. وَ الطّاقَهُ الْکَهرَبائیَّهُ فی هذَا الْعَصرِ سَبَبٌ رَئیسیٌّ لِتَقَدُّمِ الصِّناعاتِ الْجَدیدَهِ.
ادیسون بیشتر از هزار اختراع مهم اختراع کرد. (ادیسون بیش از هزار اختراع مهم داشت . از آن جمله نیروی برق، چراغ برق، ضبط کننده موسیقی، عکس های متحرک، دستگاه سینما و باتری خودرو و نیروی برق در این روزگار دلیل اصلی پیشرفت صنایع نوین بوده است.

 

 

حل درس 7 عربی نهم

الْکَهف 30
کهف 30

إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصّالِحَاتِ إِنَّا لَا نُضِیعُ أَجْرَ مَنْ أَحْسَنَ عَمَلاً
قطعا کسانی که ایمان آورده‌اند و عمل صالح انجام دادند، همانا ما پاداش کسانی را که کار نیکو کنند تباه نمی‌کنیم.

 

عربی نهم صفحه 90

 

 

ص 93 عربی نهم

الف ) جمله های زیر را ترجمه کنید.

 

ب) مضاف الیه و صفت را در کلماتی که زیر شان خط کشیده شده است , معلوم کنید.

ورود به سایت و اپلیکیشن اصلی اموزش ملی