فیلم و جزوه طول سال فارسی نهم – دستور زبان فارسی

جزوه

جزوه دستور زبان فارسی پایه نهم (3 صفحه)دانلود

فیلم و جزوه دستور زبان فارسی – قسمت اول

دستور زبان فارسی و صنعات ادبی

زبان و شکل های آنها

زبان یکی از جنبه های رازآمیز وجود انسان است . پدیدهای است که پس از قرن ها بحث و بررسی هنوز آن را آنگونه که باید نشناختیم هرچند استفاده از آن بسیار آسان است به این دلیل که ما این کار را از سال اول زندگی به تعطیلی شروع میکنیم و طرز استفاده از آن را هم به طور طبیعی فرا میگیریم بیان اینکه به درس و مدرسه نیاز داشته باشیم.

از سوی دیگر شناخت زبان دشوار است یکی از دشواری های شناختی زبان پیچیدگی و گستردگی بیش از حد آن است.

زبان به این دلیل پیچیدگی دارد که باید ذهن انسان را همراه با تمام رازها و رمزهای حیات مادی و معنوی او چه در سطح فردی و چه در سطح اجتماعی در خود بگنجاند اگر انسان از زبان بی بهره بود نمی توانست به تفکر بپردازد نه هیچ علمی به دست آورد و نه فکر و علم خود را به دیگران منتقل کند .

گفتیم زبان گستردگی هم دارد زیرا باید همه جلوه های دیگر هستی را در خود بگنجاند خواه دیده ها و جلوه های انسانی خواه اجتماعی و خواه طبیعی.

دشواری شناخت زبان تنها ناشی از پیچیدگی و گستردگی بیش از حد آن نیست ، دشواری دیگر شناخته زبان این است که ما می پنداریم چون طرز استفاده از زبان را میدانیم ا زخود آن را هم می شناسیم و به همین دلیل نیز سعی در شناخت زبان را اغلب بیهوده می انگاریم حال آنکه واقعیت غیر از این است. از یک طرف شناخت زبان با آن همه پیچیدگی و گستردگی به مراتب بیشتر از هر موضوع دیگری به صرف وقت ، فکر و نیرو نیاز دارد و از طرف دیگر تا کسی زبان را به خوبی نشناسد نمیتواند برای شناخت موضوعات دیگر از آن به خوبی استفاده کنند.

 

آیا می دانید که اگر در یک زبان برای چیزی کلمهای به کار برود اهل آن زبان نیز برای آن چیز وجودی قائل می شوند مثلاً پیش از آنکه کلمه کیوی در زبان فارسی پیدا شود ، بود و نبود این میوه برای فارسی زبانان یکسان بود عجیب تر آنکه اگر اهل همان زبان کلمهای را به کار ببرند که برای آن بیرون از ذهن شان چیزی وجود نداشته باشد. برای آن کلمه وجودی خارجی قائل میشود مثلاً به صرف این که کلمات سیمرغ و دیو از گذشته های دور وارد زبان

فارسی شده است ما فارسی زبانان میدانیم که در آن زمان ها پرندگانی به نام سیمرغ و موجودی به نام دیو وجود نداشته است.

گاه با پرسشهایی روبرو می شویم که پاسخ دادن به آنها در گرو شناخت زبان است مثلا اگر کسی از ما بپرسد که چرا حرف زدن را خود یاد میگیریم و نوشتن را باید در مدرسه بیاموزیم؟ به شرطی می توانیم به او پاسخ دهیم که به شناخت زبان مجهز باشیم. پس شناخته زبان به هیچ وجه با توانایی استفاده از آن یکی نیست همین طور است که اگر از ما بپرسند وقتی مردم شهرهای تهران ، یزد، زاهدان ، بندرعباس ، لار، بوشهر و… حرفهای یکدیگر را به زحمت

می فهمند ما چرا میگوییم همه آنها به یک زبان یعنی به زبان فارسی حرف میزند؟ یا چرا گفتن از نوشتن برای ما آسان تر است؟و…

 

اکنون ببینیم تعریف زبان چیست؟

زبان شناسان برای زبان تعریف های متعددی پیشنهاد کردند ما در اینجا فقط صورت ساده شده یکی از تعریف ها را مطرح میکنیم بر اساس این تعریف زبان یک نظام است و کار اصلی آن ایجاد ارتباط میان انسانهاست مقصود از این ارتباط زبانی عمدتا انتقال پیام از یک فرد به افراد دیگر است.

در این تعریف منظور از نظام ،مجموعه به هم پیوسته ولی پیچید های است که طبق قاعده از اجزای کوچکتری ساخته شده باشد. اجزای سازنده نظام زبان در درجه اول نشانه است و نشانه ه رلفظی است که معنایی داشته باشد.

ورود به سایت و اپلیکیشن اصلی اموزش ملی